Az itt termő és már szüretelt banánról nemrég írtunk. Most elérkezett a guava érése (első kép), ami azért nagyon érdekes, mert teljesen vadon terem, sok van belőle a Mesefaluban, s ami a legfontosabb finom gyümölcs. Egy-egy bogyótermése akkora, mint egy kisebb dió, íze pedig a megy, cseresznye, citrom és narancs keveréke. Kisebb guava bokrokon és magas fákon egyaránt megtalálható, egy fán nem sok termés van, ezért a Mesefalu erdőben járva keresgélni kell.
Bizonyára vannak a guavának még más, nemesített fajtái is, amelyek nagyobbak (lásd a következő képen, az interneten sok információ található róla magyar nyelven is). De ez itt azért érdekes különösen a számunkra, mert az erdőt járva bukkanunk rá itt ott, s úgy vesszük, hogy ez a természet ajándéka a számunkra. A guava fája - ha hagyják megnőni és nem bokrosodik el, nagyon hasznos építőanyag is egyben. nagyon szép egyenesen nő, kitűnő korlátokat, rudakat lehet kinyerni belőlük. Az élő és termő fa azonban sokkal értékesebb.
Szólni kell egy új gyümölcsünkről. Andris beledobott a komposztba valamikor egy avokado magot, s láss csodát (a képen), néhány hét alatt egy egészséges kis palánta nőtt belőle, amelyet ki lehet ültetni. Tehát, mind az éghajlat, mind pedig az itteni termékeny, komposztos talaj kedvező a számára. Az íze pedig kitűnő nyersen, kenyérre kenve és speciális pástétom készítményekben egyaránt. Természetesen kísérletezni fogunk mindenféle egyéb gyümölcsökkel is.
Utolsó kommentek