Hegedűs Anita és Csernai Árpi (a képen bejelölve) vérbeli filmesek, elhatározták, hogy - amint lehet - beköltöznek a Pázmándi Mesefaluba, s már kezdettől fogva (az első találkozótól) dokumentálják annak történetét. Ők a Kárpát-medence és környéke hétköznapi életének videókrónikásai. Egyéni és közösségi életképek és -törénetek sokaságának néprajzi, szociográfiai és művészi feldolgozásainak sora fűződik a nevükhöz. Az élet nem kényezteti őket lehetőségekkel, de szívósságuk, kitartásuk, szakmai igényességük, s nem utolsó sorban kreativitásuk révén munkákukra igényt tartanak a hazai és környező országbeli nemzeti, regionális és helyi tévé társaságok. A második Mesefalu találkozón beszéltek Utazó ízek sikeres vállalkozásukról, az eddig 12 részes és folytatódó sorozatról (a képre kattintva egy "hogyan készül" videó látható a sorozatról.
Lényege, hogy egy műsorban három ország vidéki konyháiban megfőzik egymás nemzeti ételeit. De nem akárhogyan. Elküldik a nyersanyagokat szépen becsomagolva egymásnak egy árva magyarázat, instrukció nélkül. Fel kell ismerni, hogy mi micsoda és abbból milyen étel készíthető. Itt aztán szükség van a mesterszakács "mesterségére"! A "megoldás" a kamerák előtt történik. A főzés, sütés nagy, vidám esemény, s ha sikeres, akkor ünnepi vígasság követi. Közben a riporter elmeséli mi történik, kérdez és mesél a másik országokról, így aztán egyfajta, igen sajátos üzengetés alakul ki a távoli "konyhaműhelyek" között. Az idén Pázmánd is bekapcsolódhat ebbe a műsorfolyamba. Magyarország képviseletében egy olasz és egy montenegrói nyersanyagból kell kihozni a maximumot (mindent fel kell használni!) a helyi mesterszakács Gócz Józsefnek és segítőjének Varga Attilának június 5-6-7-én.
Utolsó kommentek